Ako na to?

1. Spoznaj dobrovoľníctvo

Dobrovoľníctvo predstavuje aktivitu vykonávanú nad rámec tvojich povinností, bez nároku na finančnú či inú odmenu, pričom táto činnosť speje k zlepšeniu života spoločnosti. Dobrovoľníčiť môžeš v akejkoľvek oblasti, ktorá ti je blízka, alebo si podľa teba vyžaduje zvýšenú pozornosť. Od pomoci vylúčeným menšinám, po zelené úderky ničiace čierne skládky, cez realizáciu kreatívneho workshopu o korupcii - všetko sa ráta.

Dôvod, prečo „pomáhať zadarmo“ je nespočetne veľa. Pokiaľ by sme si viac uvedomovali svoje možnosti podieľať sa na vylepšovaní priestoru v ktorom žijeme, planéta Zem by bola najšťastnejším objektom vesmíru. Dobrovoľníctvo má však i iné skryté prínosy.

Aktivizmus totiž otvára dvere nekonečných možností zlepšovania sa. V podstate môžeš zadarmo získať prax v oblasti organizovania, zlepšiť svoje komunikačné schopnosti či rozšíriť si vedomosti o nejakej téme a spoznať nových, mnohokrát zaujímavých ľudí. Mimovládne organizácie taktiež často ponúkajú kvalitné tréningy s profesionálmi v obore a pokiaľ si naozaj aktívny, nemajú problém napísať ti odporúčanie, ktoré môžeš priložiť k svojmu životopisu pri hľadaní práce či uchádzaní sa o štúdium v zahraničí.

snimka-obrazovky-2017-04-04-o-12-57-25

2. Ako to prebieha?

Ako často budeš vykonávať dobrovoľnícku prácu? Očakávajú sa od teba nejaké špeciálne schopnosti či skúsenosti? Musíš absolvovať povinný základný výcvik? Dá sa dobrovoľníčiť aj z domu? Každá organizácia má špecifický prístup k dobrovoľníčeniu, preto na podobné otázky neexitujú všeobecne uplatniteľné odpovede. Všetko je na dohode medzi tebou a konkrétnou organizáciou. Za žiadnych okolností sa však niet čoho obávať, všetko je otázkou komunikácie.  

3. Vyber si!

Si dostatočne nadchnutý a nevieš sa dočkať, kedy sa staneš súčasťou nejakej protikorupčnej mimovládky? Sme síce presvedčení, že občianske združenie Zastavme korupciu, ako i Nadácia zastavme korupciu sú tie správne miesta pre každého bojovníka za spravodlivosť, no spoločný cieľ nás spája i s ďalšími združeniami, ktorých rozmach nás taktiež poteší:

Občianske združenie Zastavme korupciu
Kde? Celé Slovensko
Info? http://komunita.zastavmekorupciu.sk/
Čo to je? Zruženie zastrešujúce mladých ľudí, ktorí pomáhajú šíriť povedomie o dôležitosti boja proti korupcii, vytvárajú verejný tlak na zodpovedných politikov, predstavujú pozitívne vzory v spoločnosti a disponujú nástrojmi na boj proti korupcii najmä na lokálnej úrovni.
Tvoje možnosti? Potenciálny záujemca prejde úvodným výberom a následným namakaným vstupným tréningom, vďaka ktorému sú bojovníci vyzbrojenými tými najlepšími nástrojmi v boji proti korupcii!

Nadácia Zastavme korupciu
Kde? Celé Slovensko / Bratislava
Info? http://www.zastavmekorupciu.sk/
Čo to je? Nadácia pracuje na čo najväčšom obmedzení korupcie a jej dopadov, zvyšovaním povedomia o korupcii a pomoci whistleblowerom, ako i podpore investigatívneho žurnalizmu. Medzi jej pravidelné aktivity patrí aj organizovanie protikorupčného festivalu Pucung.
Tvoje možnosti? Ak si profesionál, alebo šikovný samouk v oblasti programovania, písania, fotografovania, práce s videom či sociálnymi sieťami, copywritingu, grafického dizajnu, analytickej a výskumnej práce, práve, PR a reklame, ale i v projektovom či eventovom manažérstve, neváhaj sa ozvať a dohodnúť si spoluprácu.

snimka-obrazovky-2017-04-04-o-13-00-59

Transparency International Slovensko
Kde? Celé Slovensko / Bratislava
Info? http://www.transparency.sk/
Čo to je? Súčasť 90-tich pobočiek medzinárodnej organizácie Transparency International, bojujúcej proti korupcii prevažne zlepšovaním transparentnosti a znižovaním byrokracie.
Tvoje možnosti? S otázkou možnosti dobrovoľníčenia kontaktuj organizáciu.

Aliancia Fair-play
Kde? Celé Slovensko / Bratislava
Info? http://www.fair-play.sk/
Čo to je? Neziskové združenie odhaľujúce korupčné kauzy, kontrolujúce verejné obstarávania a analyzujúce systémové problémy, na ktoré nielen upozorňuje, ale i podáva alternatívy. Organizáciu charakterizujú jej watchdogové aktivity, ktoré pozerajú politikom na prsty. Spolu s VIA IURIS udeľujú známe ocenenie Biela vrana.
Tvoje možnosti? Alianca podľa potreby uverejňuje ponuky dobrovoľníčenia. Preto pravidelne kontroluj webové stránky, alebo kontaktuj organizáciu s ponukou spolupráce.  

snimka-obrazovky-2017-04-04-o-13-04-57

Via Iuris
Kde? Banská Bystrica / Pezinok
Info? http://www.viaiuris.sk/
Čo to je? Občianske združenie dopomáhajúce k šíreniu povedomia o občianskych právach, ako aj ich praktického využívania. Ich cieľom je čo najväčšie zapájanie verejnosti na správe vecí verejných i využívanie prístupu k informáciám, rovnako tlačia na presadzovanie systémových zmien a opatrení, ktoré smerujú k nezávislému súdnictvu. Spolu s Alianciou Fair-play udeľujú známe ocenenie Biela vrana.
Tvoje možnosti? S otázkou možnosti dobrovoľníčenia kontaktuj organizáciu.

Slovensko.Digital
Kde? Celé Slovensko / Bratislava
Info? https://slovensko.digital/narodeniny
Čo to je? Občianske združenie, ktoré vzniklo z neudržateľnej neefektívnosti informatizácie verejnej správy na Slovensku. Okrem zvyšovania kvality elektronizácie verejnej správy stavia združenie na prísnych princípoch transparentnosti, efektívnosti.
Tvoje možnosti? Pokiaľ si zapálený programátor, analytik, ale aj dizajnér, novinár či úradník, neváhaj sa tímu Slovensko.Digital ozvať. Ponúkajú viacero možností zapojenia sa, medzi iného napr. možnosť byť súčasťou pracovných skupín, investigatívy či organizácie eventov.

snimka-obrazovky-2017-04-04-o-13-06-24

Občianske združenie Proti korupcii
Kde? Žilina
Info? http://www.protikorupcii.sk/
Čo to je? Organizácia, ktorá sa nebojí odhaľovať a dokazovať korupciu. Na svoje zistenia poukazuje formou rôznych verejných eventov a pravidelne organizuje Protikorupčný festival . Taktiež vytvorila vlastné centrum pre pomoc ľuďom, ktorí sa ocitli korupcii zoči-voči.
Tvoje možnosti? S otázkou možnosti dobrovoľníčenia kontaktuj organizáciu.

Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť
Kde? Bratislava
Info? http://www.governance.sk/
Čo to je? Mimovládna organizácia podieľajúca sa na analýze správy vecí verejných a následnej tvorbe reforiem. Snaží sa tiež o zlepšenie komunikácie medzi štátnou správou a občanom, informuje o aktuálnom dianí a podieľa sa na rôznych výskumoch pripravovaných zmien. Taktiež zastrešuje projekty  Demagóg.sk či Odkaz pre starostu.
Tvoje možnosti? S otázkou možnosti dobrovoľníčenia kontaktuj organizáciu.

snimka-obrazovky-2017-04-04-o-13-09-11

Demagóg
Kde?
Celé Slovensko
Info? http://www.demagog.sk/
Čo to je? Projekt Demagóg.sk zastrešený Inštitútom pre dobre spravovanú spoločnosť sa podieľa na zlepšovaní správy vecí verejných a šírení osvety, najmä prostredníctvom overovania výrokov politikov, faktov, ktoré odznievajú v diskusných reláciách, vo vyjadreniach relevantných politických hráčov. Vyvracajú tak nepravdivé informácie, polopravdy a nejasne či nesprávne prezentované fakty, ktoré by bez poriadneho overenia mohli spieť k manipulácii spoločnosti v prospech nespravodlivosti.
Tvoje možnosti? S otázkou možnosti dobrovoľníčenia kontaktuj tím Demagóg.sk.  

Občan, demokracia a zodpovednosť
Kde? Bratislava
Info? http://odz.sk/
Čo to je? Ľudsko-právna mimovládna organizácia pracujúca sa ochrane a rozširovaní spravodlivosti a nediskriminácii. Posilňuje právne povedomie a vyžaduje zodpovednosť verejnej moci. Taktiež poskytuje právnu pomoc v oblasti diskriminácie.
Tvoje možnosti? S otázkou možnosti dobrovoľníčenia kontaktuj organizáciu.

snimka-obrazovky-2017-04-04-o-13-10-26

Ďalšie tipy a triky

Napíš blog. Či už sa budeš dobrovoľníctvu venovať dlhšie, alebo budeš mať skvelú skúsenosť s jednorázovou pomocou, daj o tom vedieť. Okrem toho, že zviditeľníš organizáciu pre ktoré dobrovoľníčiš a rozšíriš povedomie o téme, ktorej sa venuje, môžeš inšpirovať ďalších ľudí aby nasledovali tvoje kroky a pridali sa do úžasnej komunity dobrovoľníkov.

Doplň náš zoznam. Pokiaľ ti v ňom chýba protikorupčné neziskové združenie, alebo organizácia ktorá sa venuje právnemu štátu, spravodlivosti a občianskej angažovanosti, kontaktuj nás prosím a zoznam radi doplníme.  

Ďalšie zdroje