Ako na to?

V tejto kreatívnej oblasti naozaj neexistuje manuál, ako postupovať. Všetko záleží od tvojich zručností či preferencií. Môžeš sa však nechať inšpirovať niektorými nápadmi:
  • recesia:
Pokiaľ sa ti vtipným spôsobom podarí sprostredkovať reakciu na nechutnú kauzu, alebo ešte lepšie - dokážeš ju vysvetliť v rámci vtipného kontextu, spoločnosť ti bude ležať pri nohách a o šírenie informácie máš postarané. Veľmi obľúbenými sa stali otitulkované videá či rôzne meme alebo krátke internetové komixy ktoré pomocou satiry či irónie opisujú aktuálne dianie. Tiež sú celkom obľúbené rôzne interaktívne internetové stránky, jednoduché hry či kvízy. Pokiaľ si natoľko kreatívny a zapálený, že sa chceš takejto tvorbe venovať intenzívne, uvažuj nad vytvorením tematickej fanpage na Facebooku.   snimka-obrazovky-2017-03-29-o-16-44-02
  • koláž, komix, karikatúra:
Toto silné trojkombo je pre viac, ale i menej umelecky zdatných. Pokiaľ si dobrý v kreslení, vytvor karikatúru politika, ktorá vystihuje jeho charakter(istické črty) a rozšír ju po sociálnych sieťach. Ak máš dostatočnú predstavivosť, môžeš vytvoriť komixový príbeh, ktorý prerozpráva spreneveru financií. Na koláž ti stačia noviny - využi výroky politikov a prepoj ich s tematickými obrázkami. Použiť však môžeš aj výstupy foto kampane, z ktorých koláž vytvoríš. Či už budú tvoje výtvarné diela veľké a umiestniš ich po dohode na námestí mesta, na chodbách školy či ich len odfotíš a zverejníš na sociálnych sieťach, ich výpovedná hodnota vždy prevýši čas, ktorý nad nimi stráviš.  
  • stand up predstavenie:
Ak vidíš svoju budúcnosť na javisku, no tradičné divadelné prevedenia ťa nelákajú a nebojíš sa improvizácie, priprav si so svojimi kamošmi stand up vystúpenie. Vtipnou interpretáciou korupčných káuz či interpretácií politikov pritiahneš rôzne vekové kategórie, ktoré nielen zabavíš, ale i donútiť premýšľať nad dopadmi rozkrádania verejných zdrojov.
  • (protest) song:
Máš vlastnú kapelu, alebo rád si doma spievaš karaoke? Vytvor vlastný protikorupčný protest song, ktorý okrem šírenia na internete môže byť využívaný v rámci rôznych demonštrácií! Rovnako dobrým nápadom je pretextovanie známej pesničky, ktorej chytľavú melódiu pozná každý Slovák a tak sa jej nový text bude šíriť oveľa ľahšie.
  • videá:
Môžeš natočiť krátku satiru na spôsob Lasicu a Satinského, alebo sa nechať inšpirovať seriálom Áno, pán minister. Taktiež je však skvelý nápad vytvoriť krátky animovaný príbeh, kde prostredníctvom vtipných postavičiek, ktoré budú znázorňovať charakteristické črty vybraných politikov, prerozprávaš aktuálnu politickú kauzu. Video návod nájdeš v ďalšom z našich manuálov.
  • foto kampaň, foto séria:
Foto kampaň nemusí stáť len na kvalitnej technike a photoshop zručnostiach! Vymysli taký formát, do ktorého sa bude môcť zapojiť široká verejnosť.  Ak by chcel v budúcnosti ďalší z politikov spomenúť dobu kešu, nespokojní občania by sa z tvojej iniciatívy mohli začať fotiť pred parlamentom pojedajúc tieto oriešky s jasným odkazom na papieri. Ku kampani nezabudni vymyslieť hashtag, ktorý môžeš prekresliť na rám, napríklad z kartónu. S ním potom sprav celodennú túru po meste a požiadaj verejnosť, aby sa v ňom odfotila. Koláž vytvorenú z týchto fotiek môžeš následne darovať nejakému úradu, ktorého postupy nie sú korektné.
  • umelecké vystúpenie, happening
Využi svoje tanečné či hudobné zručnosti a nechaj o sebe počuť! A to doslova! Zožeň si náhradu bubnov, od rôznych plastových nádob po hrnce a rozozvuč ušné bubienky úradníkov inštitúcie, ktorá nedodržuje predpisy. „Predbubnuj“ ľahko opakovateľný rytmus, ktorý v podobe reprodukcie väčšieho davu utvrdí zodpovedné osoby, že o nahnevaných občanoch ešte budú počuť. Podobne môžeš vymyslieť ľahko zapamätateľné kroky a zorganizovať happening v duchu „nebudeme tancovať, ako oni pískajú“.

Dobré príklady z praxe