Ako na to?

1. Zozbieraj dáta a materiál

Ak chceš spraviť video, ktoré zaujme a prinesie pridanú hodnotu, musíš sa v téme vyznať. Sprav si preto poriadny prehľad dostupných informácií, podkladov, existujúcich videí a fotografií. Použi ich tak, aby si neporušil autorské právo. Určite sa nechceš pričiniť o šírenie dezinformácií či strápniť sa vypustením niečoho, čo jednoducho nie je pravda. Dopredu si preto naštuduj k danej téme čo najviac a pracuj len s relevantnými zdrojmi.

2. Vyber si typ videa

Neexistuje univerzálny typ videa, ktorý môžeš zreprodukovať pri každej téme. Na témy, ktoré si vyžadujú sprostredkovať veľa informácií môžeš spraviť napríklad “slideshow” video, teda kombináciu fotiek, grafov, textu a videa. Takéto video použi v napr. v prípade snahy vysvetliť konflikt záujmu vo verejnom obstarávaní. Pokiaľ chceš upriamiť pozornosť pútavou no najmä hravou formou, skús spraviť animované video. Tento typ môžeš využiť napr. na prerozprávanie korupčnej kauzy. Ak potrebuješ len vyzdieľať svoje zistenia alebo svoj názor, postačí aj “youtuberské” video, teda vlog.

3. Urči dĺžku videa

Dĺžka tvojho videa sa odvíja od zobrazovanej témy a formy videa, neexistuje preto všeobecne akceptovateľné a vhodné časové ohraničenie. Niektoré štatistiky tvrdia, že najpozeranejšie videá na YouTube majú okolo 3 minút a videá na Facebooku okolo 40-50 sekúnd. Vždy však záleží od obsahu. Pokiaľ má tvoje video diváka len zaujať a upozorniť na nejaký problém, snaž sa ho spraviť maximálne do dvoch minút. Pokiaľ chceš vysvetliť zložitý problém, môžeš spraviť aj dlhšie video. V takom prípade zváž alternatívu, že video rozdelíš na "kapitoly”, teda viacej častí, ktoré budeš publikovať postupne. Vždy rátaj s tým, že s pribúdajúcou dĺžkou videa strácaš časť svojich divákov. Nič si však z toho nerob - je to tak pri všetkých videách. Pokiaľ tvorba videí nie je pre teba jednorázovou záležitosťou, najlepšie čo môžeš urobiť, je experimentovať s ich dĺžkou. Na základe toho zistíš, čo je pre tvoje publikum ideálne.

4. Sprav si scenár (a nielen to)

Keď robíš video na spoločenskú tému, v tomto prípade korupciu, chceš ľudí v prvom rade zaujať svojím príbehom, ktorý sa chystáš rozpovedať. Pokiaľ si nepripravíš scenár, ktorý ťa bude pri tvorbe videa viesť, ľahko sa zamotáš a video môže byť zmätočné, bez jasnej pointy a naopak so zbytočnými vsuvkami, ktoré divákov odradia od dopozerania. Okrem scenáru ti môže pomôcť aj tzv. storyboard, čo je grafické zobrazenie jednotlivých scénok. Predstav si ho ako viacero obrázkov idúcich po sebe s popisom toho, čo sa v každej scéne deje. Nemusíš sa trápiť s dokonalou formou, storyboard predstavuje pomôcku pre teba. Načrtni si preto hoc aj ceruzkou scénky tak, ako budú vo videu nasledovať. Prinúti ťa to zamyslieť sa nad smerovaním videa a v konečnom dôsledku ti to ušetrí veľa času.

5. Priprav samotné video  

Podklady naštudované, scénar hotový, formát videa poriadne zvážený, už len sa pustiť do jadra procesu! Priprav sa na to, že urobiť dobré video nie je úplne jednoduchá záležitosť a obrň sa preto trpezlivosťou. Zároveň zváž možnosti tvorby videa. Ako zrejme tušíš, existuje množstvo softvérov či online aplikácií, ktoré ti pomôžu, aj keď si filmár-začiatočník. Vyskúšaj viacero možností kým nenájdeš takú, čo ti najviac sedí:
  • Animoto - jednoduchý online nástroj na vytváranie videí najmä na sociálne siete. Nájdeš tam  rôzne šablóny, ktoré sú navrhnuté tak, aby ti pomohli usporiadať tvoje video logickým spôsobom. Ak chceš pomôcť s plánovaním promo videí, prezentácií, motivačných videí alebo čokoľvek iného, ​​čo by si mohol pridať na Facebook, Animoto má pre to šablónu.
  • Filmora - softvér na úpravu videa pre každého. Video editor, ktorý je jednoduchý, ale prináša všetky pokročilé funkcie.
  • iMovie - ide o základný video editor pre majiteľov Mac-ov. Neponúka pokročilé funkcie, no ak vlastníš Mac a chceš spraviť jednoduché video, iMovie ti bohate postačí.
  • Powtoon - jeden z najpopulárnejších online prostriedkov na tvorbu animovaných videí. Výhodou je veľké množstvo možných animácií a prvkov, ktoré si môžeš vybrať. Je to ľahko použiteľný nástroj, spraviť video je s ním naozaj jednoduché. Menšou nevýhodou sú obmedzenia ako dĺžka videa, watermark, obmedzené sťahovanie a pod., ktoré máš, pokiaľ si nezaplatíš platenú verziu.
  • WeVideo - jednoduchý online nástroj na editovanie videí. Jeho výhodou je, že ho môžeš používať na počítači a zároveň funguje aj ako aplikácia na mobile.
  • YouTube Editor - postačí na najjednoduchšiu úpravu videa, ktoré chceš publikovať na YouTube. Poskytuje len niekoľko základných funkcií, avšak jeho výhodou je, že upravuješ priamo uploadnuté videá.
  • Adobe Premiere - softvér pre pokročilých filmárov. Ak s ním rovno začneš, budeš potrebovať trochu času, aby si pochopil jeho logiku a fungovanie. Ak sa ale chceš tvorbou videa zaoberať vážnejšie, určite dospeješ do štádia, kedy sa tomuto softvéru nevyhneš. Je to totiž jeden z najpopulárnejších a najlepších nástrojov na tvorbu a úpravu videa, ktorý používajú aj profesionálni filmári. S týmto softvérom ti pomôžu mnohé návody, ktoré sú dostupné online.

6. Mysli na detaily

Pokiaľ je tvoje video skôr kompiláciou fotiek, grafov či iných grafických prvkov, nezabudni do pozadia vložiť aj hudobný podklad. Uvidíš (a budeš aj počuť) ten veľký rozdiel. Vhodne zvolené hudobné pozadie vie dať videu úplne nový rozmer. Nezabudni však dodržiavať autorské práva. Nemaj však strach - existuje viacero hudobných knižníc, odkiaľ môžeš použiť hudbu zadarmo. Pokojne pridaj do videa aj watermark, teda z časti priehľadné logo ktoré slúži ako tvoja značka, napr. tvoje meno či prezývka. Tak docieliš, že bude vždy jasné, kto je autorom videa.

7. Vypublikuj ho

Video hotové a spokojnosť je na správnom mieste? Tak von s ním! Vyzdieľaj ho na správnych miestach a sleduj, ako dobýja svet internetov. Pokiaľ chceš, aby malo čo najširší dosah, máš na výber viacero možností. Buď ho zavesíš na YouTube alebo ho uploadneš na Facebook/Instagram a pod. Výhodou zdieľania videa na YouTube je, že diváci sú v tomto prostredí na videá jednoducho zvyknutí a tým pádom aj ochotní vydržať pozerať aj dlhšie video. YouTube tiež umožňuje veľmi dobré zdieľanie a vkladanie (tzv. embeddovanie) naprieč webom. Takže ak chceš videom oživiť napríklad svoj blog, hoď ho na YouTube. Nezabudni mu priradiť relevantné tagy, aby si ho diváci mohli jednoducho nájsť. Pokiaľ si spravil kratšie video a nemáš potrebu zdieľať ho na viacerých platformách, Facebook alebo Instagram je tá správna možnosť. Krátke videá sa tu šíria oveľa lepšie ako vyzdieľané odkazy na YouTube video.

Ďalšie tipy a triky

Daj si pozor na autorské právo. Prever si, či do videa môžeš použiť vybranú hudbu alebo fotku.

➤ Nie každé video môže byť “virál”. Najabsurdnejšia požiadavka je chcieť spraviť virálne video. Video sa totiž stane “virálnym” až po tom, ako je prirodzenou cestou videné a vyzdieľané veľkým množstvom ľudí. To si vyžaduje dobré zručnosti, no hlavne obrovské množstvo šťastia. Ak sa budeš od začiatku snažiť spraviť virálne video, môžeš ostať sklamaný. Sprav preto radšej video tak, aby bolo pekné, zaujímavé, prínosné, ale hlavne, aby bolo prirodzené, a aby si s ním bol spokojný v prvom rade ty sám.

➤ Nezabudni, že pri uploadovaní videa na sociálne siete je vždy dobré video otitulkovať, aby jeho zmysel neušiel ani tým užívateľom, ktorí majú zvuk pri autoplay vypnutý.

Dobré príklady z praxe

Nasledujúcimi videami sa môžeš inšpirovať pri tvorbe svojho diela: