Ako na to?

1. Vyber si ústrednú tému

Sústreď sa na svoj cieľ. Je ním šírenie všeobecných hodnôt spravodlivosti, rovnosti pred zákonom, právneho štátu, demokracie? Alebo chceš poukázať na nechutnú kauzu, ktorá sa práve chystá vyplávať na povrch, či si sa rozhodol upozorniť na nekalé praktiky konkrétnej osoby? Výber témy tvojho diela je len na tebe. Pamätaj však, že aj pri umení treba vychádzať z overených faktov a neprekračovať hranice slušnosti.

2. Zvoľ svoj formát

Fantázii sa medze nekladú a je viacero možností, akým spôsobom umelecky odkomunikuješ vybranú tému. Samozrejme pokiaľ ťa baví kreslenie, alebo si dobrý v robení videí, tento bod môžeš preskočiť a rovno sa sústreď na to, čo vieš robiť najlepšie. Ak si však všeobecne umelecky nadaný, alebo bude toto tvojim prvým kreatívnym experimentom, môžeš sa orientovať podľa cieľovej skupiny ktorú chceš svojim výtvorom zasiahnuť. Zatiaľ čo spolužiakov môže zaujať napr. internetový komix, pracovníkov úradu viac upúta banner s jasným odkazom vyvesený v blízkosti ich práce. Tiež sa môžeš zamerať na rozsah dopadu tvojho diela. Ak má byť ľahko viditeľné, uvažuj nad inštaláciou na verejnosti, pokiaľ chceš aby sa ľahko šírilo, určite zvoľ internet. Nasledujúce možnosti umeleckých formátov ti môžu slúžiť ako odrazový mostík pri tvorbe svojho diela:
  • inštalácia/plastika vo verejnom priestore
Mnoho kreatívcov vie svoje myšlienky zhmotniť do plastiky či inštalácie, ktoré potom umiestnia na miestach kde sa vyskytuje najviac ľudí, alebo pred inštitúciami, v rámci ktorých predstavujú tieto diela symboliku. Nezabudni, že na takúto formu prejavu budeš potrebovať povolenie využiť verejné priestranstvo.
  • kreatívny transparent
Namaľovať symbolický banner môžeš napr. v rámci pripravovaného protestu, kde by za žiadnych okolností nemal chýbať. Využiť ho však dokážeš aj počas odovzdávania petície, alebo sa v duchu tichého protestu s ním postav pred budovu, v ktorej práve rokujú ľudia zodpovední za nespravodlivosť. Čím kreatívnejší bude jeho obsah, tým viac ľudí zaujme, rozprúdi diskusiu o danej téme a jeho myšlienka bude ďalej šírená. Pokiaľ je možné, nepíš na tvoj transparent nič, kvôli čomu by si ho v budúcnosti už nemohol využiť (napr. dátum protestu).
  • graffity
Náročnejší spôsob umeleckého prejavu predstavujú graffity. Prenes symboliku aktuálnych káuz či hodnôt spravodlivosti a slušnosti do obrázkov alebo jasných sloganov a využi legálne plochy vo svojom meste.  Taktiež môžeš dať možnosť prejaviť sa aj širšej verejnosti - zožeň veľkú drevotriesku na ktorú môže každý kto chce nasprejovať svoj odkaz a nainštaluj ju potom pred zodpovednou štátnou inštitúciou.
  • divadelná hra
Pokiaľ ťa baví herectvo a si súčasťou ochotníckeho súboru, poprípade rozmýšľaš nad jeho založením, hra na tému korupcie či spravodlivosti je niečo pre teba. Reflektuj nejakú aktuálnu kauzu vytvorením úplne nového scenára, alebo sa inšpiruj jedinečnou slovenskou inscenáciou Karpatský thriller od Eugena Gindla, či spracuj divadelnú hru Revízor od Nikolaja Vasilieviča Gogoľova, ktorá sa satirickým spôsobom vyrovnáva s pokryteckosťou a nečestnosťou.
  • umelecká súťaž (na škole)
Nájdi osvieteného učiteľa a vyhláste spolu umeleckú súťaž na tému korupcie. O najlepšej eseji, originálnom plagáte či foto kampani môže rozhodnúť nezávislá porota zložená z učiteľského zboru, zástupcov mestského zastupiteľstva či protikorupčných mimovládok. Tento tip má výhodu v tom, že môžeš všetky diela uverejniť na webe, či spraviť z nich výstavu na škole, alebo v nejakom verejnom priestranstve.
  • videá
Ako už bolo viac krát spomenuté, fantázii sa medze nekladú. Či už natočíš krátky film, dokument o miestnej sprenevere peňazí, alebo informačné video o dopadoch korupcie na spoločnosť, je na tebe. Ak ťa táto možnosť zaujala, bližšie informácie získaš v ďalšom našom manuály ako tvoriť videá.
  • foto kampaň, foto séria
Pokiaľ si dostatočne kreatívny, vymyslenie rámca protikorupčnej foto série ti určite nebude robiť problém. Ak tvoje fotografické zručnosti siahajú do výšin, vymysli si slogan kampane na základe ktorého vytvoríš sériu fotiek. Vďaka internetu dnes môže šíriť posolstvo naozaj každý, určite však popremýšľaj aj nad výstavou svojich výtvorov vo verejnom priestore.
  • tvorivá dielňa
Spoj sily s miestnymi umelcami a zorganizuj workshop, ktorého výstup bude vytvorenie viac či menej umeleckých diel s politickými odkazmi. Lokálni kúzelníci graffitov môžu naučiť verejnosť správne používať speje na drevotrieskovej stene, karikaturista by v parku mohol dať lekciu kreslenia, kreatívni sledovatelia politického diania vytvoriť symbolické šablóny, ktoré si potom verejnosť obkreslí na biele tričká a dotvorí podľa svojich predstáv. Od kurzov vyšívania obrázkov s tematickými politickými motívami po nadizajnovanie vlastného odznaku - dnes už je možné skĺbiť naozaj všetko.
  • organizovanie eventov
Ako zorganizovať úspešnú čítačku z kníh s protikorupčným obsahom, či multižánrový festival sa dozvieš v manály o organizovaní úspešných eventov. 

3. Rob to legálne

Pred akýmkoľvek skĺbením umenia a odkazu na verejné dianie si zisti potrebné povolenia či obmedzenia. Na propagáciu svojho diela používaj vždy legálne plochy, v prípade potreby včas požiadaj miestny úrad o možnosť využívať verejné priestranstvo. Nezabúdaj že umelecké diela podliehajú autorským právam, pri využívaní hudby či videoprojekcie maj preto taktiež pripravené povolenie. Vystríhaj sa vulgarizmom či šírenia lživých poloprávd, no určite sa neboj satiry a irónie.

Ďalšie tipy a triky

Pozri si ďalšie naše kreatívne manuály! Mobilizácia nákazlivým obsahom uskutočňovaná prepojením satirických, vtipných a kreatívnych prvkov nikdy nebola jednoduchšia!

➤ Nezabudni na propagáciu a viditeľnosť! Od tebou vybraného umeleckého formátu záleží, či naň môžeš vytvoriť event na Facebooku, informovať o ňom miestne médiá, napísať tlačovú správu, šíriť ho cez sociálne siete alebo inak naň upozorniť. Pokiaľ to bude možné, vystav svoje diela aj vo verejnom priestranstve.  

➤ Zapoj verejnosť! Čím viac širokej verejnosti sa bude môcť do tvojho kreatívneho počinu zapojiť, tým lepšie. Je samozrejmé, že kreslenie komixových príbehom bude vždy len na tebe, ale premietanie videa môžeš spojiť s miestnou každoročnou akciou.

➤ Vymysli cool hashtag. Pomôže ti nielen pri propagácii tvojho diela, ale aj v prípade zapojenia verejnosti.

Dobré príklady z praxe

Ako sa umením bojuje s korupciou v Afganistane. Ai Weiwei bojuje proti korupcii v Číne provokatívnym umením. Silná foto kampaň o sexuálnom násilí.  Banner a performance o globálnom otepľovaní. 

Ďalšie zdroje