Náš dobrovoľník Denis Uhrík v rámci verejnej kontroly poslal otázky štátnemu Tiposu. Zaujímal ho rozpočet projektu, na ktorý dala firma 200-tisíc eur. Lotériová spoločnosť odmietla odpovedať. Tvrdila, že nie je povinná, lebo nehospodári s verejnými prostriedkami. Avšak jediným akcionárom Tiposu je Ministerstvo financií a zákon jasne hovorí, že takéto spoločnosti majú povinnosť odpovedať na infožiadosť.

Denisovi sme preto sprostredkovali pomoc od právnikov, ktorí mu pomohli Tipos žalovať. Súd sme vyhrali. Tipos nám mal na otázky odpovedať.

Rozhodnutie súdu je dobrou správou pre aktivistov aj investigatívnych novinárov, ktorí kontrolujú štát. Na rozhodnutie sme však čakali viac ako rok. Veríme, že rozhodovanie sa zrýchli s novými správnymi súdmi. Tie by mali začať fungovať v lete budúceho roka.

Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, keďže Tipos sa môže odvolať. Držte nám palce, nech to dobre dopadne. Chceme sa poďakovať menovite Oliverovi Göndörovi a Pavlovi Kundríkovi z CMS Bratislava, ktorí nás v tomto spore zastupovali PRO BONO. Denisovi ďakujeme, že svoj voľný čas venuje kontrole štátnych nákupov a gratulujeme k prvému vyhratému súdu v 19-tich rokoch.