Ako na to?

1. Premysli si to

Na začiatok si premysli či máš dostatok času, odhodlanie a motiváciu na koordinovanie skupiny ľudí. Pre dlhodobú úspešnosť a rozvoj skupiny je potrebné sa jej venovať, keďže ide o tím dobrovoľníkov stretávajúcich sa vo svojom voľnom čase.

2. Urči cieľ

Urči si dlhodobý cieľ a dôvod prečo chceš založiť bunku v tvojom meste. Či už ide o prebudenie pasívnych rovesníkov, zvýšenie záujmu a povedomia okolia o korupciu alebo kontrola podozrení a netransparentnosti samosprávy.

3. Absolvuj tréning

Prihlás sa na tréning líderstva, ktorý poskytujeme členom Komunity. Naučíme ťa tam líderske schopnosti, ako pracovať so skupinou, ako založiť Protikorupčnú bunku či ako motivovať neaktívnych ľudí.

4. Naplánuj kroky

Po návrate domov si naplánuj prvé kroky k založeniu bunky. Spracuj si podrobný to do list s konkrétnymi aktivitami a termínmi. Vyhneš sa tým problémom a chaotickosti.

5. Nájdi priestor

Nájdi miesto, kde sa budete pravidelne stretávať. Dobrým výberom môže byť nezávislé kultúrno-kreatívne centrum, v prípade, že sa v okolí nachádza. Je dôležité mať svoju základňu na plánovanie a stretávanie sa, kde ste zároveň vítaní.

6. Naverbuj dobrovoľníkov

Pusti sa do náboru v tvojom meste a sformuj skupinu aktivistov s najmenej tromi členmi. Najskôr oslov kamarátov a spolužiakov, ktorí by sa na to s tebou dali. Vytipuj si aktívnych mládežníkov v meste a predstav im svoju ideu.

7. Definujte si pravidlá

Stanovte si základné pravidlá bunky, ktoré budete všetci dodržiavať. Mali by zahŕňať spôsob prijímania nových členov, nadväzovanie spoluprác, frekvenciu stretnutí či štruktúru a zodpovednosti.

8. Pravidelne sa stretávajte

Organizuj pravidelné stretnutia, na ktorých budete plánovať svoje aktivity. Od verejných diskusií, cez workshopy na školách až po verejnú kontrolu a happeningy. Nápadom sa medze nekladú.

9. Aktívne komunikujte

Propaguj a komunikuj všetky vaše aktivity najmä na lokálnej úrovni. Zdieľaj ich aj do miestnych facebook skupín, ktoré sú často najsledovanejšie. Na vyššej úrovni spromujeme aktivity cez naše stránky.

Ďalšie tipy a triky

Pri nábore členov bunky využi všetky možnosti. Od známych, kamarátov, dobrovoľníckych organizácií, škôl, cez sociálne siete, lokálne médiá alebo spriateľené podniky.

Komunitní manažéri zabezpečujú propagáciu výstupov v bunkách na celonárodnej úrovni, preto je dobré posielať im podklady v predstihu.

Nezabudni všetky aktivity pravidelne komunikovať s komunitnými manažérmi Komunity Zastavme korupciu.

Zriaďte si pravidelnú činnosť, vďaka ktorej sa dostanete do povedomia verejnosti. Napríklad môžete chodiť na každú schôdzu obecného/mestského zastupiteľstva.

Ďalšie zdroje

  • Grafiku k výstupom si môžeš spracovať jednoducho na stránke canva.com
  • Ako efektívne komunikovať v tíme a zvládať projekty sa dozvieš na eduworld.sk